Dia mundial del llibre

«Cuando llega la noche, vuelvo a casa y entro en mi biblioteca. Me despojo en los umbrales del traje de diario, lleno de lodo y me pongo paños curiales y regio. Vestido decentemente me entro en la antigua corte de los hombres antiguos, donde recibido amistosamente por ellos me nutro de aquel alimento que sólo es mío, y para el que yo he nacido. No me arrepiento de hablar con ellos, ni de preguntarles por el motivo de sus acciones, y ellos me responden con su gran humanidad. Durante cuatro horas no siento tedio ni cansancio, olvido todo cuidado, no temo la pobreza, la muerte no me espanta.» (Maquiavelo)
Llegint la present cita m’ha vingut al cap el record d’una sèrie (una de les bones sitcom que s’han fet per aquí): Plats bruts, una sèrie que es va emetre durant set temporades a TV3. Produïda per El Terrat i pel grup Kràmpack (format pels actors -i guionistes- de l’obra Joel Joan i Jordi Sánchez). En concret recorde un episodi en que el David (interpretat per Joel Joan) i el Pol (per l’alcoià Pau Durà), companys a l’institut del teatre parlen sobre l’Ulises de Joyce i aquest últim acaba argumentant que el món es divideix en dos: els que l’han llegit i els que no. David, que no l’ha llegit i que es caracteritza -entre d’altres coses- per ser un «culo veo culo quiero» (reconec les meues mancances en fraseologia) es prepara a consciència per dur a terme eixa feina. Així que comença l’operació Ulises, que consisteix a preparar un ambient adequat per la lectura (perquè, tot siga dit, el seu personatge, molt de llegir no és que siga). L’escena és d’allò més còmica i reflecteix l’intent de David per trobar un espai especial per la lectura.
Aquest recordatori ve un poc com experiència personal amb la lectura i com, desde jovenet he hagut de buscar un lloc propici per dur-la a terme, perquè a banda dels diferents tipus de llibres per llegir (els de taula i cadira per subratllar, prendre notes,…; els de sofà, llit o lloc còmode per gaudir-ne més; els de consum ràpid als trajectes diaris; o, inclús, els que es lligen amb una mà…) tenir un raconet per a fer més profitosa la lectura és un altre plaer (com ho és ja per sí la bona lectura). Aprofitant que hui és el dia mundial del llibre, deixe aquesta reflexió en veu alta.

Deja un comentario